Ceviche

Ameryka Południowa - Ekwador i tatar z ryby, idealny na letnie dni - Ceviche.

Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisu ze strony, alemeksyk.eu.

[heading align=”left”] Składniki (na 2 osoby - 5/6 porcji): [/heading]

  • 250 gram *świeżej* ryby - w moim przypadku jest to Dorsz*
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chili
  • 1 limonka
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

 

[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading]

  • Rybę czyścimy z ości, jeżeli jest taka potrzeba skórujemy
  • Oczyszczoną rybę kroimy na drobną kostkę (1x1 cm) i wrzucamy do miski
  • Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki, mieszamy
  • Miskę z rybą i sokiem odkładamy do lodówki
  • Kroimy papryczkę chili w drobną kostkę
  • Kroimy świeżą kolendrę
  • Papryczkę i kolendrę dodajemy do miski z rybą i sokiem z limonki
  • Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na około 2 godziny, żeby zamarynować rybę
  • Cebulę czerwoną kroimy w piórka
  • Awokado kroimy w drobną kostkę
  • Pomidora przekrajamy na pół, wyciągamy gniazdo ze środką i kroimy w kostkę (podobnie jak awokado)
  • Pokrojoną cebulę, awokado i pomidora dodajemy do miski z rybą wcześniej odsączając sok z limonki
  • Całość mieszamy doprawiamy pieprzem i solą

 

* sprawdzone źródło gra tutaj kluczową rolę, ryba będzie podawana na surowo podobnie jak mięso na tatar

Smacznego!