Indyjskie Samosy z sosem miętowy
Indyjskie Samosy z sosem miętowym. Na zakończenie roku jeszcze jedno podejście do “pierogów”. Tym razem bardziej udane od poprzedniego, ale jeszcze jest nad czym pracować.
Na podstawie przepisów ze stron, Słodko Kwaśny, Ronja
[heading align=”left”] Składniki (na 4 osoby): [/heading] Farsz:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g drobno posiekanej cebuli
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę)
- 1,5 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 papryczki chili (drobno posiekane)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy Garam Masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ¼ łyżeczki szafranu
- 7 średnich ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Ciasto*:
- 800g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Sos Miętowy:
- 40 g liści świeżej mięty
- 2 zielone papryczki chili ***
- 1,5 łyżki drobno posiekanej cebuli
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki wody
[heading align=”left”] Przygotowanie [/heading] Sos Miętowy:
- Wszystkie składniki wsyp do moździerza lub blendera
- Dokładnie zetrzyj / zblenduj całość
- Wstaw do lodówki przed podaniem, żeby było chłodne
Farsz:
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę
- Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju, dodaj kurkumę, smaż do momentu aż mięso będzie miękkie (ale nie suche)
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w drobną kostkę
- Na rozgrzanej patelni smaż kolendrę, cebulę, imbir i papryczkę chili
- Smaż przez ~ 5 min
- Dodaj ziemniaki, groszek, sprasowany czosnek, szafran i sól
- Całość smaż przez ~ 10 min
- Po podsmażeniu dodaj sok z cytryny i garam masalę
- Całość porządnie wymieszaj i dodawaj do ciasta
Ciasto:
- Przesiać mąkę do miski
- Dodać sól i oliwę
- Połączyć składniki i stopniowo dolewać ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie elastyczne
- Po przygotowaniu odstawić na 15 min
- Następnie odrywać średniej wielkości kulki
- Kulki rozwałkować na małe placki, przekroić na pół
- Z połówek sklejać rożki wzdłuż prostego brzegu **
-
Dodać farsz do środka i zaklejać
- Smażyć na głębokim oleju ~ 10 min
Smacznego!
* lepszym pomysłem, będzie zrobienia ciasta na bazie przepisu ze strony - Słodko Kwaśny ** namaczaj lekko wodą sklejane rogi, placki nie będą się rozwalać *** czerwone też dadzą radę, ale kolorystycznie będą się “gryzły” :)