Chleb Pszenny z Suszonymi Pomidorami

Cel: Lekki chleb we włoskim stylu;

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej (np. tortowa typ 480)
  • 100 g (~ 10 / 12 szt.) suszonych pomidorów w oliwie
  • 50 g oliwy (użyj tej ze słoika z pomidorami)
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 300 g wody (letniej)
  • 2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

  • Do garnka lub szklanej miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj
  • Dodaj suszone pomidory i oliwę, 1 łyżkę miodu i zalej szklanką letniej wody
  • Dokładnie wyrabiaj ciasto – przy wyrabianiu zwrócić uwagę, że może się ono lepić do rąk – w takiej sytuacji można dosypać mąki*
  • Po wyrobieniu ciasta przełóż je do osobnej miski wysmarowanej olejem (masłem ewentualnie) – pozostaw w ciepłym miejscu
  • Zostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno się powiększyć dwukrotnie
  • Po wyrośnięciu, zagnieć ciasto jeszcze i uformuj pożądany kształt: okrągły lub owalny bochenek lub np. włóż ciasto do formy
  • Po ugnieceniu pozostaw ciasto jeszcze na ok 20 / 30 minut do wyrośnięcia
  • Jeżeli posiadasz gruboziarnistą sól przed włożeniem do piekarnia możesz szczyptę rozsypać po chlebie
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC
  • Piecz około 35 min**

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami - ciasto.

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami - gotowy.  

Smacznego!


* ostrożnie z dosypywaniem mąki, ciasto mimo wszystko powinno mieć lekko lepką konsystencję (ale nie powinno być rozlane)

** po tym czasie postukaj chleb od spodu powinien wydawać głuchy odgłos