Krewetki z patelni z czosnkiem, tabasko, miodem w maślano-winnym sosie

Cel: Odrobinka śródziemnomorskich klimatów i szybkość przygotowania + epicki smak (2 – 3 osoby);

Składniki:

  • 500 g (2 / 3 opakowania lub około 40 szt.) krewetek (ja użyłem Krewetki Vannamei Białe z Biedronki 3 opakowania) – surowe lub gotowe, mrożone lub świeże to obojętne;
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
  • 60 g masła
  • 0,5 szklanki białego wina (w zależności ile wina tyle będzie sosu)
  • Tabasco (może być papryczka chilli)
  • 2 łyżki miodu (jaki jest w domu J)
  • sól, listki bazylii cytrynowej (może być zwykła) – posiekane
  • połówka cytryny

Składniki potrzebne do przygotowania krewetek na patelni.  

Przygotowanie:

  • W zależności od krewetek, które kupiliśmy:
    • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić;
    • Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki);
    • Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito;
  • Po oporządzeniu krewetek należy je jeszcze raz opłukać i dokładnie osuszyć;
  • Na patelni wrzucić masło, dodać drobno posiekany czosnek skropić delikatnie tabasco (3 / 4 wstrząśnięcia) smażyć przez około pół minuty;
  • Dodać krewetki, posiekane listki bazylii i miód;
  • Dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę;
  • Wlać wino i na większym ogniu odparować, w międzyczasie mieszając – około 2 minuty;
  • Na koniec doprawić solą i skropić cytryną;
  • Podawać z kawałkiem bagietki / bułki;