Amerykański Burger
Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;
W tym przepisie mierzę się z Amerykańskim klasykiem - Burger, na podstawie świetnego przepisu Kingi Paruzel z programu Master Chef. Oryginalny przepis: http://masterchef.tvn.pl/kinga-paruzel-hamburger-wolowy-z-karmelizowana-cebula,65416,n.html, moja modyfikacja poniżej.
Składniki (na 3 burgery):
- 500 g mięsa wołowego (antrykot / gotowe zmielone)
- liście sałaty (5 / 6 liści)
- 2 pomidory
- sól, pieprz (świeżo mielony)
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sos Worcestershire
- 200 ml ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 3 bułki do hamburgerów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1,5 dużej cebula
- olej do smażenia (łyżka)
- 1 łyżka octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 / 3 łyżki cukru
- 3 / 5 plastrów sera żółtego
Przygotowanie:
Mięso:
- Mięso (jeżeli nie kupiliśmy mielonego) zmiel w maszynce do mięsa razem z czosnkiem i połówką cebuli
- Dopraw solą, pieprzem, sosem Worcester (~ 2 łyżeczki) oraz musztardą Dijon
- Dolej 50 / 60 ml wody i mieszaj całość razem
- Uformuj 3 burgery o średnicy ciut większej niż bułki (w trakcie smażenia burger zmniejszy swoją objętość)
- Smaż burgery na patelni z odrobiną oleju, około 3 / 4 minuty na stronę
Sos i karmelizowana cebula:
- W osobnym naczyniu wymieszaj ketchup z pieprzem, natką pietruszki
- Cebulę pokrój w cienkie talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię
- Posyp cukrem, podsmaż, pod koniec dodaj 1 łyżkę octu winnego
Bułka:
- W momencie smażenia mięsa podpiecz bułki na patelni lub we wcześniej przygotowanym (nagrzanym piekarniku)
Finał (kolejność, jaka chcesz, ja sugerowałem się oryginalnym przepisem):
- Spód bułki wyłóż karmelizowaną cebulę
- Na cebulę połóż burgera
- Następnie plaster sera żółtego
- Posmaruj ser sosem z ketchupu
- Dodaj świeże pomidory, sól i pieprz
- Na koniec dodaj liść sałaty majonez i zamknij górną połową bułki
Smacznego!