Amerykański Burger

Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

W tym przepisie mierzę się z Amerykańskim klasykiem - Burger, na podstawie świetnego przepisu Kingi Paruzel z programu Master Chef. Oryginalny przepis: http://masterchef.tvn.pl/kinga-paruzel-hamburger-wolowy-z-karmelizowana-cebula,65416,n.html, moja modyfikacja poniżej.

Składniki (na 3 burgery):

  • 500 g mięsa wołowego (antrykot / gotowe zmielone)
  • liście sałaty (5 / 6 liści)
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz (świeżo mielony)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sos Worcestershire
  • 200 ml ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 bułki do hamburgerów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 dużej cebula
  • olej do smażenia (łyżka)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 / 3 łyżki cukru
  • 3 / 5 plastrów sera żółtego

 

Przygotowanie:

Mięso:

  • Mięso (jeżeli nie kupiliśmy mielonego) zmiel w maszynce do mięsa razem z czosnkiem i połówką cebuli
  • Dopraw solą, pieprzem, sosem Worcester (~ 2 łyżeczki) oraz musztardą Dijon
  • Dolej 50 / 60 ml wody i mieszaj całość razem
  • Uformuj 3 burgery o średnicy ciut większej niż bułki (w trakcie smażenia burger zmniejszy swoją objętość)
  • Smaż burgery na patelni z odrobiną oleju, około 3 / 4 minuty na stronę

Sos i karmelizowana cebula:

  • W osobnym naczyniu wymieszaj ketchup z pieprzem, natką pietruszki
  • Cebulę pokrój w cienkie talarki i wrzuć na rozgrzaną patelnię
  • Posyp cukrem, podsmaż, pod koniec dodaj 1 łyżkę octu winnego

Bułka:

  • W momencie smażenia mięsa podpiecz bułki na patelni lub we wcześniej przygotowanym (nagrzanym piekarniku)

Finał (kolejność, jaka chcesz, ja sugerowałem się oryginalnym przepisem):

  • Spód bułki wyłóż karmelizowaną cebulę
  • Na cebulę połóż burgera
  • Następnie plaster sera żółtego
  • Posmaruj ser sosem z ketchupu
  • Dodaj świeże pomidory, sól i pieprz
  • Na koniec dodaj liść sałaty majonez i zamknij górną połową bułki

 

Smacznego!