Banica Bułgarska

Banica, tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zwykle podawane w formie zawijanego placka - ślimaka. Farsz to głównie Bułgarski ser owczy - zbliżony smakiem do Greckiego Sera Feta, można podawać również z farszem mięsnym lub szpinakiem, lub na słodko.

Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Na podstawie przepisów ze strony, Wyprawy Kulinarne.

Składniki (na 4 osoby):

  • Ciasto FILO (300 g)*
  • Bułgarski Ser Owczy (400 g) lub ser Feta
  • 1 jogurt naturalny mały (150 g)
  • 4 jajka (całe)**
  • 10 / 15 listków świeżej bazylii
  • Kolorowy / Czarny pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (może być z termoobiegiem)
  • Formę do pieczenia (brytfankę lub formę jak na tartę), smarujemy delikatnie oliwą

Farsz

  • Do osobnego naczynia wbij 3 jajka
  • Dodaj jogurt naturalny
  • Dodaj świeżo mielony pieprz
  • Całość dokładnie wymieszaj
  • Dodaj ser bułgarski (w palcach rozdrobnij je na drobne kawałki) - dodawaj w częściach, każdorazowo mieszając
  • Weź pojedynczy płat ciasta, rozsmaruj farsz
  • Zawiń ciasto (wzdłuż, dłuższego boku)
  • Wyłóż na brytfankę, zaczynając od środka, formując “ślimaka”
  • Weź kolejny płat ciasta i postępuj dokładnie tak samo jak wcześniej - dodawaj ciasto do już uformowanego “ślimaka”
  • Gotową Banicę delikatnie posmaruj oliwą (górę ciasta) i wstaw do rozgrzanego piekarnika
  • Po 10 min zmniejsz temperaturę do 180 stopni (wyłącz termoobieg) i piecz dodatkowe 25 / 30 min (obserwuj ciasto, czy się nie przypala)

Smacznego!

* ciasto FILO kupiłem gotowe w sklepie - nie podjąłem się robienia samodzielnie, dość trudna sztuka w przypadku FILO :)

** spotkałem kilka przepisów z samym żółtkiem