Banica Bułgarska
Banica, tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Zwykle podawane w formie zawijanego placka - ślimaka. Farsz to głównie Bułgarski ser owczy - zbliżony smakiem do Greckiego Sera Feta, można podawać również z farszem mięsnym lub szpinakiem, lub na słodko.
Na podstawie przepisów ze strony, Wyprawy Kulinarne.
Składniki (na 4 osoby):
- Ciasto FILO (300 g)*
- Bułgarski Ser Owczy (400 g) lub ser Feta
- 1 jogurt naturalny mały (150 g)
- 4 jajka (całe)**
- 10 / 15 listków świeżej bazylii
- Kolorowy / Czarny pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (może być z termoobiegiem)
- Formę do pieczenia (brytfankę lub formę jak na tartę), smarujemy delikatnie oliwą
Farsz
- Do osobnego naczynia wbij 3 jajka
- Dodaj jogurt naturalny
- Dodaj świeżo mielony pieprz
- Całość dokładnie wymieszaj
- Dodaj ser bułgarski (w palcach rozdrobnij je na drobne kawałki) - dodawaj w częściach, każdorazowo mieszając
- Weź pojedynczy płat ciasta, rozsmaruj farsz
- Zawiń ciasto (wzdłuż, dłuższego boku)
- Wyłóż na brytfankę, zaczynając od środka, formując “ślimaka”
- Weź kolejny płat ciasta i postępuj dokładnie tak samo jak wcześniej - dodawaj ciasto do już uformowanego “ślimaka”
- Gotową Banicę delikatnie posmaruj oliwą (górę ciasta) i wstaw do rozgrzanego piekarnika
- Po 10 min zmniejsz temperaturę do 180 stopni (wyłącz termoobieg) i piecz dodatkowe 25 / 30 min (obserwuj ciasto, czy się nie przypala)
Smacznego!
* ciasto FILO kupiłem gotowe w sklepie - nie podjąłem się robienia samodzielnie, dość trudna sztuka w przypadku FILO :)
** spotkałem kilka przepisów z samym żółtkiem