Bobotie
Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;
Tym razem danie z Republiki Południowej Afryki, przy przygotowaniu sugerowałem się przepisem ze strony: polki.pl - bobotie.
Składniki (na 4 posiłki):
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 duże jajka
- kilka (3 / 4) liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soli
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki owocowego chutney
- 1/2 szklanki octu winnego (białego)
- 1 /2 kostki mięsnej
- 6 łyżek kurkumy (można podzielić w proporcjach z curry: 3 łyżki kurkumy, 4 łyżki curry)
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 marchewka
- garść rodzynek (ja użyłem suszonych śliwek)
- garść migdałów (ja użyłem orzechów laskowych)
- kasza bulgur / gryczana / miks - do podania
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i wyciśnij czosnek, podgrzej na oleju w garnku (głębokim) razem z liścmi laurowymi;
- Dodaj mieloną wołowinę, wymieszaj całość i gotuj do momentu aż wołowina nabierze jasnobrązowego koloru;
- W osobnej misce wymieszaj sól, ocet winny, cukier, wodę, kurkumę i dodaj do garnka po tym jak mięso będzie jasnobrązowe;
- Dorzuć kostkę mięsną, dokładnie wymieszaj;
- Dodaj chutney, rodzynki (drobno pokrojone śliwki) i bułkę tartką, dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu około 10 / 15 minut (mięso powinno być miękkie);
- Po ugotowaniu przełóż całość do naczynia żaroodpornego, dodaj startą marchew i migdały (posiekane orzechy laskowe), całość wymieszaj a następnie wygładź do jednolitej powierzchni;
- W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem i przelej całość na wierzch do naczynia żaroodpornego (tak żeby się mogło zapiec);
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 25 minut do momentu aż jajka się nie zapieką - jak w zapiekance.
Smacznego!