Ceviche
Ameryka Południowa - Ekwador i tatar z ryby, idealny na letnie dni - Ceviche.
Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;
Na podstawie przepisu ze strony, alemeksyk.eu.
Składniki (na 2 osoby - 5/6 porcji):
- 250 gram *świeżej* ryby - w moim przypadku jest to Dorsz*
- 1 czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 papryczka chili
- 1 limonka
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę czyścimy z ości, jeżeli jest taka potrzeba skórujemy
- Oczyszczoną rybę kroimy na drobną kostkę (1x1 cm) i wrzucamy do miski
- Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki, mieszamy
- Miskę z rybą i sokiem odkładamy do lodówki
- Kroimy papryczkę chili w drobną kostkę
- Kroimy świeżą kolendrę
- Papryczkę i kolendrę dodajemy do miski z rybą i sokiem z limonki
- Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na około 2 godziny, żeby zamarynować rybę
- Cebulę czerwoną kroimy w piórka
- Awokado kroimy w drobną kostkę
- Pomidora przekrajamy na pół, wyciągamy gniazdo ze środką i kroimy w kostkę (podobnie jak awokado)
- Pokrojoną cebulę, awokado i pomidora dodajemy do miski z rybą wcześniej odsączając sok z limonki
- Całość mieszamy doprawiamy pieprzem i solą
* sprawdzone źródło gra tutaj kluczową rolę, ryba będzie podawana na surowo podobnie jak mięso na tatar
Smacznego!