Chińskie Pierożki
W końcu musiał nadejść ten dzień, dzień w którym mierzę się z lepieniem pierogów - Chińskie Pierożki. Cień nadziei, który brał się z faktu, że miały to być “Chińskie” pierożki, szybko zniknął. Szacunek dla naszych Babć, Mam (a może też Dziadków, Ojców) za lepienie pierogów- nie jest to moja silna strona więc estetyka pozostawia wiele do życzenia, gdybyście też chcieli spróbować, przepis poniżej.
Na podstawie przepisu ze strony, Qchenne Wariacje
Składniki (na 4 osoby):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Farsz:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- Por (0,5 szklanki drobno posiekanego)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru (świeżego)
- Biały pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (ja dodałem suszoną trawę cytrynową)
Sos:
- 10 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (obojętnie czy czarny czy biały)
- 1,5 łyżeczki cukru brązowego
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do większej miski przesyp mąkę, dodaj sól i wodę;
- Całość dokładnie mieszaj (jak woda była gorąca użyj łyżki, po ostygnięciu mieszaj ręką), do momentu, aż przestanie się przyklejać do miski;
- Przełóż ciasto na blat, posyp mąką i wyrabiaj dalej aż będzie miało gładką strukturę;
- Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 30 minut;
Farsz:
- W większej misce wymieszaj, mięso, drobno pokrojony por, drobno posiekany czosnek, szczypiorek, starty imbir, sos sojowy oraz pieprz;
- Całość dokładnie wymieszaj;
Ciasto + Farsz:
- Blat lub stolnice posyp mąką wyłóż ciasto i rozwałkuj jak najcieniej;
- Średnią szklanką wycinaj podstawę pieroga (okrąg / kwadrat - obojętne :));
- Reszty ciasta zgarniaj i ponownie rozwałkuj;
- Na środek wyciętego ciasta nakładaj łyżeczką małą porcję farszu;
- No i teraz magia: zegnij ciasto w połowie brzegi zaciśnij palcami, tak żeby farsz nie wypłynął przy gotowaniu - brzmi łatwo? - powodzenia :);
- W oryginalnym przepisie pierożki gotuj przez 7-10 min w bambusowym sicie na parze;
“ale ja nie mam bambusowego sita” - witaj w moim świecie - Qchenne Wariacje nie zapomniały o takich osobach i jest na to rada :) - w większym garnku zagotuj wodę wrzuć pierożki (nie wszystkie naraz chyba że masz taki wielki garnek) i gotuj przez 8 minut;
- Po ugotowaniu podawaj z przygotowanym sosem;
Sos:
- W misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i cukier;
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj całość;
- Przelej do mniejszych miseczek;
Smacznego!