Indyjskie Samosy z sosem miętowy
Indyjskie Samosy z sosem miętowym. Na zakończenie roku jeszcze jedno podejście do “pierogów”. Tym razem bardziej udane od poprzedniego, ale jeszcze jest nad czym pracować.
Na podstawie przepisów ze stron, Słodko Kwaśny, Ronja
Składniki (na 4 osoby):
Farsz:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g drobno posiekanej cebuli
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę)
- 1,5 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 papryczki chili (drobno posiekane)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy Garam Masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ¼ łyżeczki szafranu
- 7 średnich ziemniaków (ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Ciasto*:
- 800g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Sos Miętowy:
- 40 g liści świeżej mięty
- 2 zielone papryczki chili ***
- 1,5 łyżki drobno posiekanej cebuli
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki wody
Przygotowanie
Sos Miętowy:
- Wszystkie składniki wsyp do moździerza lub blendera
- Dokładnie zetrzyj / zblenduj całość
- Wstaw do lodówki przed podaniem, żeby było chłodne
Farsz:
- Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę
- Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju, dodaj kurkumę, smaż do momentu aż mięso będzie miękkie (ale nie suche)
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój w drobną kostkę
- Na rozgrzanej patelni smaż kolendrę, cebulę, imbir i papryczkę chili
- Smaż przez ~ 5 min
- Dodaj ziemniaki, groszek, sprasowany czosnek, szafran i sól
- Całość smaż przez ~ 10 min
- Po podsmażeniu dodaj sok z cytryny i garam masalę
- Całość porządnie wymieszaj i dodawaj do ciasta
Ciasto:
- Przesiać mąkę do miski
- Dodać sól i oliwę
- Połączyć składniki i stopniowo dolewać ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie elastyczne
- Po przygotowaniu odstawić na 15 min
- Następnie odrywać średniej wielkości kulki
- Kulki rozwałkować na małe placki, przekroić na pół
- Z połówek sklejać rożki wzdłuż prostego brzegu **
-
Dodać farsz do środka i zaklejać
- Smażyć na głębokim oleju ~ 10 min
Smacznego!
* lepszym pomysłem, będzie zrobienia ciasta na bazie przepisu ze strony - Słodko Kwaśny
** namaczaj lekko wodą sklejane rogi, placki nie będą się rozwalać
*** czerwone też dadzą radę, ale kolorystycznie będą się “gryzły” :)