Krewetki z patelni z czosnkiem, tabasko, miodem w maślano-winnym sosie
Cel: Odrobinka śródziemnomorskich klimatów i szybkość przygotowania + epicki smak (2 – 3 osoby);
Składniki:
- 500 g (2 / 3 opakowania lub około 40 szt.) krewetek (ja użyłem Krewetki Vannamei Białe z Biedronki 3 opakowania) – surowe lub gotowe, mrożone lub świeże to obojętne;
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
- 60 g masła
- 0,5 szklanki białego wina (w zależności ile wina tyle będzie sosu)
- Tabasco (może być papryczka chilli)
- 2 łyżki miodu (jaki jest w domu J)
- sól, listki bazylii cytrynowej (może być zwykła) – posiekane
- połówka cytryny
Przygotowanie:
- W zależności od krewetek, które kupiliśmy:
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić;
- Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki);
- Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito;
- Po oporządzeniu krewetek należy je jeszcze raz opłukać i dokładnie osuszyć;
- Na patelni wrzucić masło, dodać drobno posiekany czosnek skropić delikatnie tabasco (3 / 4 wstrząśnięcia) smażyć przez około pół minuty;
- Dodać krewetki, posiekane listki bazylii i miód;
- Dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę;
- Wlać wino i na większym ogniu odparować, w międzyczasie mieszając – około 2 minuty;
- Na koniec doprawić solą i skropić cytryną;
- Podawać z kawałkiem bagietki / bułki;