Pad Thai

Cel: Realizacja zadania 17 - Master Chef, poziom 1: potrafię ugotować po 1 daniu z każdej głównej kuchni świata;

Dodatkowo szybkie i proste danie o świetnym smaku.

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego - szerszy - 3mm
  • 4 ząbki czosnku (może być mniej 2 / 3)
  • pierś z kurczaka / krewetki
  • 3 jajka
  • 3/4 puszki kiełków fasoli mung
  • pół papryki czerwonej (opcjonalnie)

Sos

  • sos rybny (4 łyżki)
  • sok z limonki (połówka limonki)
  • pasta tamaryndowa (2 łyżki)
  • cukier (3 łyżki lub 2 łyżki miodu)
  • sos sriracha (1 łyżka lub inny ostry sos na bazie chilli)

Przed podaniem

  • szczypiorek
  • kiełki fasoli mung (pozostała część puszki)
  • prażone orzeszki ziemne (do posypania wedle uznania - posiekane)

Pad Thai Składniki

Przygotowanie:

  • Makaron ryżowy dodaj do garnka z gotującą się wodą i gotuj przez ok. 5 min; po tym czasie odcedź makaron na sitku;
  • Składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce;
  • Rozgrzej olej (słonecznikowy / jaki masz pod ręką - 2 łyżki) na woku (lub większej patelni); dodaj czosnek (możesz pokroić go na cienkie plastry lub zmiażdżyć) i papryką (albo w plastrach albo skrojoną w drobną kostkę);
  • Dodaj skrojoną na drobną kostkę pierś z kurczaka I smać przez około 5 - 7 minut;
  • Wbij jajka i podsmaż całość przez ok. minutę w między czasie delikatnie mieszając;
  • Dodaj makaron wymieszaj i całość smaż przez ok. 5 minut (po 2 / 3 minutach wlej sos)
  • Przed zakończeniem gotowania dodaj kiełki fasoli mung i wymieszaj całość;
  • Przed podaniem (już na talerzu) posyp całość posiekanymi orzeszkami, szczypiorkiem i resztą kiełków fasoli;

Smacznego!