Dwukolorowy krem z pomidorów i porów
Cel: Szybka zupa krem, przygotowana głównie z myślą o dziecku (dwa kolory, dwa smaki, krem warzywny) - porcja 4 - 6 osób;
Składniki:
- 1 Cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300g ziemniaków
- 1 por
- 1/2 szklanki oliwy
- 300 g pomidorów z puszki - łatwiej będzie z krojonymi
- sól, pieprz, listki bazyli, mięta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody
- Połowę oliwy wlać do garnka
- 1/2 cebuli posiekać i wrzucić do garnka z oliwą
- Por posiekać i wrzucić do garnka z oliwą i cebulą
- Do garnka z posiekanym porem, cebulą i oliwą dolewamy połowę bulionu - całość dusimy
- Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posiekaną miętą
- Po podduszeniu miksujemy dodając ugotowane ziemniaki (część) zagęszczając zupę - nie przesadzić z ziemniakami!
- Umyć garnek i wlać drugą część oliwy
- 1/2 cebuli posiekać i wrzucić do garnka z oliwą
- Pomidory z puszki wrzucić do garnka (jeżeli kupiliśmy krojone - lub wcześniej posiekać jeżeli kupiliśmy w całości) - wlać pozostałą część bulionu - dusić na wolnym ogniu
- Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posiekaną miętą
- Po poddsuzeniu miksujemy dodając ugotowane ziemniaki (reszte) zagęszczając zupę - nie przesadzić z ziemniakami!
Zupę wlewać do talerza z dwóch naczyń by się nie mieszały. Można dodać łyżkę śmietany lub grzanki i listek bazyli do dekoracji.
Przypisy - czyli droga na skróty i wyjaśnienie
- Bulion - bierzemy kawałek kury - nogę / pierś i gotujemy w wodzie lub idąc na łatwiznę bierzemy kostkę rosołową i rozpuszczamy w wodzie.
- Nie przesadź z ziemniakami przy zagęszczaniu - bo zamiast smaku pomidorów / porów dostaniesz smak ziemniaki co dla niektóry może być pozytywem, ale mimo wszystko jest to “Dwukolorowy krem z pomidorów i porów”
- “Umyć garnek” - standardowo po męsku - porządnie opłukać
- Miksowanie - ważna sprawa “na szybko” zmiksowana zupa będzie zawierać “grudki” (nie do końca zmiksowane części warzyw) efekt wizualny średni, walorom smakowym to nie ujmuje :)
P.S. Na podstawie przepisu: “Dwukolorowy krem z pomidorów i porów z soloną pancettą” SMAK PODRÓŻY przewodnik kulinary po 10 krajach, PASCAL, Przepisy: Mirek Drewniak, ISBN 978-83-7513-605-0;