Dwukolorowy krem z pomidorów i porów

Cel: Szybka zupa krem, przygotowana głównie z myślą o dziecku (dwa kolory, dwa smaki, krem warzywny) - porcja 4 - 6 osób;

Składniki:

  • 1 Cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300g ziemniaków
  • 1 por
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 300 g pomidorów z puszki - łatwiej będzie z krojonymi
  • sól, pieprz, listki bazyli, mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody
  2. Połowę oliwy wlać do garnka
  3. 1/2 cebuli posiekać i wrzucić do garnka z oliwą
  4. Por posiekać i wrzucić do garnka z oliwą i cebulą
  5. Do garnka z posiekanym porem, cebulą i oliwą dolewamy połowę bulionu - całość dusimy
  6. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posiekaną miętą
  7. Po podduszeniu miksujemy dodając ugotowane ziemniaki (część) zagęszczając zupę - nie przesadzić z ziemniakami!
  8. Umyć garnek i wlać drugą część oliwy
  9. 1/2 cebuli posiekać i wrzucić do garnka z oliwą
  10. Pomidory z puszki wrzucić do garnka (jeżeli kupiliśmy krojone - lub wcześniej posiekać jeżeli kupiliśmy w całości) - wlać pozostałą część bulionu - dusić na wolnym ogniu
  11. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie posiekaną miętą
  12. Po poddsuzeniu miksujemy dodając ugotowane ziemniaki (reszte) zagęszczając zupę - nie przesadzić z ziemniakami!

Zupę wlewać do talerza z dwóch naczyń by się nie mieszały. Można dodać łyżkę śmietany lub grzanki i listek bazyli do dekoracji.

 

Przypisy - czyli droga na skróty i wyjaśnienie

  • Bulion - bierzemy kawałek kury - nogę / pierś i gotujemy w wodzie lub idąc na łatwiznę bierzemy kostkę rosołową i rozpuszczamy w wodzie.
  • Nie przesadź z ziemniakami przy zagęszczaniu - bo zamiast smaku pomidorów / porów dostaniesz smak ziemniaki co dla niektóry może być pozytywem, ale mimo wszystko jest to “Dwukolorowy krem z pomidorów i porów”
  • Umyć garnek” - standardowo po męsku - porządnie opłukać
  • Miksowanie -  ważna sprawa “na szybko” zmiksowana zupa będzie zawierać “grudki” (nie do końca zmiksowane części warzyw) efekt wizualny średni, walorom smakowym to nie ujmuje :)

 

P.S. Na podstawie przepisu: “Dwukolorowy krem z pomidorów i porów z soloną pancettą” SMAK PODRÓŻY przewodnik kulinary po 10 krajach, PASCAL, Przepisy: Mirek Drewniak, ISBN 978-83-7513-605-0;