Hiszpańska Paella z Krewetkami
Hiszpania - ryż z krewetką w pysznej odsłonie - Paella z Krewetkami.
Na podstawie przepisu ze strony, kwestiasmaku.com
Składniki (na 2 osoby - 4 porcje):
- 16 dużych całych krewetek w pancerzach
- oliwa lub olej roślinny (6 łyżek - 2 przy przygotowaniu, 4 do sosu)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- słoda papryka czerwona (1 łyżka)
- 125 ml białego wina (pół szklanki, wino półwytrawne)
- 300 g suchego ryżu
- 1 litr bulionu*
- 3 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży dojrzały pomidor
- Natka pietruszki
- Pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- Jeżeli krewetki były mrożone - rozmrozić, i osuszyć;
- Rozmrożone/Świeże krewetki przygotować - usunąć ciemne jelita (jeżeli nie zostały wcześniej usunięte);
- Paprykę pokroić w małą kostkę;
- Pomidora pokroić w małą kostkę;
- Czosnek zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach;
- Przygotować dużą patelnię (26 cm średnicy);
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę i smażyć przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając;
- Dodać czosnek, zamieszać;
- Dodać pomidora i doprawić świeżo mieloną solą, zamieszać i smażyć przez 2 minuty;
- Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wlać wino;
- Całość wymieszać i gotować na większym ognio aż ilość sosu zmniejszy się o połowę - 3/4 minuty;
- Dodać ryż (sypać po średnicy), powoli wszystko zamieszać i smażyć przez 2 minuty;
- Dodać gorący bulion, wymieszać i całość zagotować;
- Zmniejszyć ogień i gotać bez przykrycia przez 7/8 minut (nie mieszaj składników, całość na patelni ma lekko bulgotać);
- Dodać krewetki, zmniejszyć ogień do minimum (nie mieszaj!);
- Przykryj patelnię folią aluminiową (pokrywka też się sprawdzi jak nie masz folii);
- Gotować przez około 6 minut, po tym czasie odkryj patelnię i zdejmij ją z ognia;
- Posiekany szczypiorek i natkę pietruszki wymieszaj z oliwą polej po paelli;
- Do podania dodać ćwiartkę cytryny;
Smacznego!
* Nie podaję przepisu na bulion, możesz wykorzystać kostkę rosołową, może to być bulion warzywny z sosem rybnym, na stronie z której brałem inspirację autorzy użyli bulionu szafranowego