Placki ziemniaczane z gulaszem
Dzisiaj bonus, nie kwalifikuję tego dania jako element celu który realizuje, ale samo danie jest tak smaczne i proste, żal byłoby się nim nie podzielić
Proszę Państwa klasyka - Placki ziemniaczane z gulaszem.
Składniki (na 2 dorosłe osoby i 1 dziecko):
Placki Ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 2 / 3 łyżki mąki (pszenna)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól (szczypta)
- 2 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy do smażenia
- śmietana 18%
- pietruszka
Gulasz
- Mięso wołowe / wieprzowe 0,5 kg (karczek lub łopatka)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- cząber (2 łyżeczki)
- 1 kostka mięsna
- sól (szczypta)
- pieprz (szczypta)
- papryka czerwona słodka (3 łyżeczki)
- zioła prowansalskie (2 łyżeczki)
- 1 łyżka mąki (pszennej) - do zagęszczenia
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
Przygotowanie:
Placki Ziemniaczane
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce - małe oczka
- Po około 5 minutach odlej zebraną w naczyniu wodę i porządnie wyduś starte ziemniaki
- Zetrzyj na tarce - małe oczka - cebulę i dodaj do ziemniaków
- Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól
- Wymieszaj całość
- Formuj placki (wielkość zależy od Twoich upodobań)
- Smaż (jak gulasz jest już prawie gotowy) na rozgrzanym oleju 3 / 4 minuty z każdej strony
- Po usmażeniu wyłóż na papier żeby zebrać nadmiar oleju
- Placki polej gulaszem, dodaj łyżkę śmietany (na każdy placek) obsyp całość pietruszką
Gulasz
- Mięso należy pokroić w kostkę (wielkość zależy od Ciebie - ja preferują mniejszą kostkę)
- Do garnka wlej olej i podgrzej
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Smaż do momentu aż cebula będzie lekko przyrumieniona
- Dodaj mięso, cząber, zioła i paprykę - wymieszaj całość
- Mieszaj przez kilka następnych minut - co jakiś czas - do momentu aż mięso się obsmaży (zmieni kolor)
- W osobnej misce rozpuść kostkę mięsno w około 400 ml wody
- Dodaj kostkę do garnka z mięsem wymieszaj dokładnie
- Dodaj sól, pieprz i gotuj całość na średnim ogniu przez około 15 min - pod przykryciem
- Po takim czasie mięso powinno być miękkie - jeżeli tak nie jest zostaw całość na kolejne 5 / 7 min
- W zależności od konsystencji (jeżeli część wody odparowała) - gęsta / rzadka - wybierz do osobnej szklanki trochę gulaszu (sam płyn) i dodaj mąkę - wymieszaj i wlej do gulaszu w celu zagęszczenia całości
- Mieszaj przez 2 / 3 minuty do uzyskania klarownej konsystencji
Smacznego!