Spaghetti Bolognese "In polacco"
Cel: Duży garnek, dużo jedzenia, proste przygotowanie (4 – 6 osoby);
Składniki:
- 1 - 2 opakowania makaronu spaghetti (dla 2 porcji wystarczy ugotować pół paczki, lub według preferencji :))
- mięso mielone wieprzowo - wołowe (500 g)
- 3 - 4 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- bazylia (kilkanaście listów świężej bazylii lub garść suszonej)
- oregano (kilkanaście listów świężej bazylii lub garść suszonego)
- 3 - 4 łyżki oliwy *
- kawałeczek masła ekstra (30g) *
- ser żółty lub parmezan (w zależności co mamy)
- 2 puszki krojonych pomidorów **
- 3 - 5 szczypt sól (miara szczypty - płaska łyżeczka)
- 3 - 5 szczypt pieprz (miara szczypty - płaska łyżeczka)
- brązowy cukier 2 - 3 łyżeczki lub 1 łyżka miodu
- 4 -5 łyżek przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Sos:
- Do głębokiego garnka wlewaym oliwę i masło ekstra (średni ogień)
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podgrzanej oliwy + masło
- Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do garnka
- Mieszamy przez około 2 - 3 minuty, do momentu aż cebula “się zeszkli” (złota barwa)
- Dodajemy mięso, mieszamy wszystko razem rozdrabniając przy tym mięso (ogień można podkręcić)
- Mieszamy / Rozdrabniamy do momentu aż mięso będzie miało brązowy kolor (przysmaży się razem z cebulą i czosnkiem)
- Dodajemy sól 2 - 3 szczypty i pieprz 2 - 3 szczypty
- Dolewamy wody do wysokości mięsa (tak żeby mięso się ugotowało i zrobiło miękkie), około 7 - 9 minut
- Po podgotowaniu mięsa dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i oregano
- Doprawiamy resztą soli i pieprzu, mieszamy i pozwalamy się przez 3 - 5 podgotować (zmniejszając przy tym ogień na mały)
- Po około 3 - 5 minut sprawdzamy smak sosu, może się okazać że pomidory były kwaśne wtedy dodajemy w zależności od preferencji cukier brązowy / miód i można dodać sól, pieprz (dodatkowo)
- Gotujemy przez następne 35 - 45 minut (na malutkim ogniu) co jakiś czas mieszając ***
Makaron:
- Do dużego garnka wlewamy wodę (połowę objętości)
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy (żeby makaron się nie przyklejał do dna garnka)
- Dodajemy 2 łyżeczki soli
- Gdy woda zacznie się gotować dodajemy makaron, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od preferencji)
Podanie:
- Makaron do głębokiego talerza
- Ser żółty / Parmezan zetrzeć i dodać na makaron (można dać na sos, ja wolę na makaron lepiej się rozpuści)
- Dodajemy sos
- Listek bazyli co by ładnie wyglądało
- Łyżka, Widelec i jemy
Smacznego!
-–
* zamiast oliwy i masła można użyć skrojonę w kostkę słoninę 50 - 80 g
** można użyć swieżych pomidorów w czasie sezonu jak są dojrzałe (wcześniej sparzyć i ściągnąć skórkę)
*** podobno - nie mam na ten temat dowodów naukowych - im dłużej pozwalamy żeby sos się gotował na malutkim ogniu tym jest smaczniejszy - nie popadajmy tutaj w skrajności - 5h to nie jest dobry pomysł :)