Szparagi z szynką parmeńską, mozarellą i jajkiem
Składniki:
- Pęczek świezych szparagów (ja miałem 12 sztuk)
- 3 jajka
- Kulka Mozarelli
- Szynka Parmeńska / Prosciutto (6 plastrów wystarczy na 3 porcje)
- Łyżeczka Masła Ekstra (do smażenia jajek)
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy i odłamujemy “zdrewniałą” końcówkę (nie musisz kroić sama się odłamie w odpowiednim miejscu)
- Szparagi wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą na 2 minuty
- Mozarellę ścieramy na tarce (grube oczka)
- Bierzemy dwa plasterki szynki układamy jeden pod drugim tak żeby się na siebie nakładały ale z odstępem (nie dokładnie jeden na drugim)
- Na długości plasterków szynki rozsypujemy startą mozarellę
- Na to kładziemy 4 sztuki szparagów (z 12 sztuk wyjdą 3 porcje)
- Zawijamy szynkę (powinny nam wystawać końcówki szparagów od góry i od dołu)
- Tak przygotowane szparagi zawiniętę w szynce, wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8 minut
- W tym czasie na patelni roztapiamy masło i “sadzimy” 3 jajka
- Wykładamy szparagi i jajko na talerz
- Na koniec odrobina soli i pieprzu i gotowe :)
Smacznego!