Szparagi z szynką parmeńską, mozarellą i jajkiem

Składniki:

  • Pęczek świezych szparagów (ja miałem 12 sztuk)
  • 3 jajka
  • Kulka Mozarelli
  • Szynka Parmeńska / Prosciutto (6 plastrów wystarczy na 3 porcje)
  • Łyżeczka Masła Ekstra (do smażenia jajek)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Szparagi myjemy i odłamujemy “zdrewniałą” końcówkę (nie musisz kroić sama się odłamie w odpowiednim miejscu)
  • Szparagi wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą na 2 minuty
  • Mozarellę ścieramy na tarce (grube oczka)
  • Bierzemy dwa plasterki szynki układamy jeden pod drugim tak żeby się na siebie nakładały ale z odstępem (nie dokładnie jeden na drugim)
  • Na długości plasterków szynki rozsypujemy startą mozarellę
  • Na to kładziemy 4 sztuki szparagów (z 12 sztuk wyjdą 3 porcje)
  • Zawijamy szynkę (powinny nam wystawać końcówki szparagów od góry i od dołu)
  • Tak przygotowane szparagi zawiniętę w szynce, wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 8 minut
  • W tym czasie na patelni roztapiamy masło i “sadzimy” 3 jajka
  • Wykładamy szparagi i jajko na talerz
  • Na koniec odrobina soli i pieprzu i gotowe :)

Smacznego!