Tajskie curry z kurczakiem
Cel: Szybka potrawa, prosta w przygotowaniu, dająca niecodzienne smaki prosto z Azji (3 – 4 osoby);
Składniki:
- 400g ryżu (basmati / zwykły)
- 2 filety z kurzczaka (300 / 400g)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyzki pasty curry (zielonej / czerwonej / żółtej jaką macie - 3 łyżki jak lubicie bardziej pikantne)
- 1 “pałka” trawy cytynowej (można użyć ze słoika - 2 łyżeczki)
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej
- 2 garści świeżego zielonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu ostrygowego (ew. miód)
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- kilkanaście (w zależności od wielkości 10 - 15) listków bazylii cytrnowej (ew. zwykłej bazylii)
- 1 limonka (skórka z limonki starta na tarce + sok)
- Mały kawałek imbiru (imbir tajski: galangal, ja używam zwykły)
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy “al dente” soląc wcześniej wodę*
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę (drobną / średnią zależy od Ciebie)
- Drobno siekamy czosnek
- Rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oleju / oliwa w woku (lub głębokiej patelni) na małym ogniu
- Dodajemy pastę curry i posiekany czosnek
- Mieszamy aby pasta się rozprowadziła z olejem / oliwą
- Dodajemy mleko kokosowe, trawę cytrynową, imbir (starty na tarce), startą skórkę limonki
- Po podgrzaniu mleka** dodajemy sos rybny i ostrygowy, kurczaka i łyżkę cukru - dokładnie mieszamy
- Gotujemy około 4 - 6 minut - tak żeby kurczak był gotowy
- Dodajemy sok z limonki, posiekane liście bazylii (ewentualnie więcej cukru), fasolkę szparagową i zielony groszek - 2 - 3 minuty i podajemy
- Do głębokiego naczynia dajemy 2 łyżki ryżu i dodajemy tajskie curry
Smacznego!
* łyżka oliwy zapobiegnie przyklejaniu się ryżu do dna garnka
** mleko nie może się gotować - stąd mały ogień