Chleb Pszenny z Suszonymi Pomidorami
Cel: Lekki chleb we włoskim stylu;
Składniki:
- 450 g mąki pszennej (np. tortowa typ 480)
- 100 g (~ 10 / 12 szt.) suszonych pomidorów w oliwie
- 50 g oliwy (użyj tej ze słoika z pomidorami)
- 10 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 300 g wody (letniej)
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do garnka lub szklanej miski wsyp mąkę, drożdże i sól i wymieszaj
- Dodaj suszone pomidory i oliwę, 1 łyżkę miodu i zalej szklanką letniej wody
- Dokładnie wyrabiaj ciasto – przy wyrabianiu zwrócić uwagę, że może się ono lepić do rąk – w takiej sytuacji można dosypać mąki*
- Po wyrobieniu ciasta przełóż je do osobnej miski wysmarowanej olejem (masłem ewentualnie) – pozostaw w ciepłym miejscu
- Zostaw ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno się powiększyć dwukrotnie
- Po wyrośnięciu, zagnieć ciasto jeszcze i uformuj pożądany kształt: okrągły lub owalny bochenek lub np. włóż ciasto do formy
- Po ugnieceniu pozostaw ciasto jeszcze na ok 20 / 30 minut do wyrośnięcia
- Jeżeli posiadasz gruboziarnistą sól przed włożeniem do piekarnia możesz szczyptę rozsypać po chlebie
- Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC
- Piecz około 35 min**
Smacznego!
* ostrożnie z dosypywaniem mąki, ciasto mimo wszystko powinno mieć lekko lepką konsystencję (ale nie powinno być rozlane)
** po tym czasie postukaj chleb od spodu powinien wydawać głuchy odgłos